Писателите загубиха делото срещу Google Books

Съдът смята, че Google Books дигитализира книги, като се съобразява със законa

15.11.2013 | 09:48
Писателите загубиха делото срещу Google Books

Съд в Ню Йорк отхвърли съдебния иск срещу американския технологичен концерн Google, заведен от писатели, които обвиняват онлайн библиотеката, че е предоставила дигитален достъп до милиони книги без официално да получи позволение от носителите на авторските права, съобщава The Guardian.

Съдия Дени Чин прие аргументите на Google за сканирането на повече от 20 млн. книги и позволяването на достъп до откъси от текстовете, като справедливо използване според Закона за авторското право на САЩ.

Авторите поискаха по 750 долара за всяка книга, която е сканирана без разрешение, като част от спорната й програмата Google Books. Писателите смятат, че става дума за нарушение на авторското право, а ако бяха спечелили, Google щеше да дължи повече от 3 млрд. долара на създателите на произведенията.

Според съдията Google Books прави достъпа до множество книги много по-лесен за студенти, преподаватели, изследователи и за обикновения читател, така че те да намерят това, което им трябва. Същевременно са спазени авторските права съгласно закона. Чин смята, че проектът може да помогне за увеличаването на продажбите на книги, а не до намаляването им.

Говорителят на Google обяви, че компанията е „напълно доволна“ от решението, а Google Books е проект, съобразен със Закона за авторското право, а освен това работи като вид картотека в дигиталната ера.

„Не сме съгласни и сме разочаровани от решението на съда днес. Този случай представлява основно предизвикателство пред авторското право и заслужава да получи оценка от по-висша инстанция“, заявиха от Гилдията на авторите след обявяването на решението.

Авторите твърдят, че масовата цифровизация и експлоатация надхвърлят границите на справедливото използване на произведения.