Сателит на Astrium се включва в европейската обсервационната програма

Втората най-голяма космическа компания в света ще осигурява данни за околната среда и сигурността страните-членки на ЕС.

16.11.2013 | 14:45
Сателит на Astrium се включва в европейската обсервационната програма

Astrium – втората най-голяма космическа компания в света, обяви, че сателитът ѝ SPOT 6 е бил избран от Европейската космическа агенция (ESA) да вземе участие в обсервационната програма Copernicus, съобщава Aviation.ca.

Програмата Copernicus, известна и като GMES (Глобален мониторинг на околната среда и сигурността), бе създадена през 1998 г. от Европейския съюз и ESA. Тя има за цел да осигури серия от данни, получени от наблюдателни сателити около Земята, като подобри общата представа за състоянието на нашата планета.

Участието на SPOT 6 в Copernicus засилва ролята на Astrium, като по този начин общият брой спътници на космическата компания, одобрени досега от ESA, става шест.

Финансирана от Европейската комисия, Copernicus позволява на страните-членки да получат значителен достъп до информация за околната среда, качеството на териториалното управление, устойчивото развитие, сигурността и управлението на риска. Информационните услуги, предлагани от програмата, могат да бъдат разделени в шест основни тематични области: сухопътни, морски, управление на извънредни ситуации, атмосфера, сигурност и изменение на климата.

Повече за Astrium може да научите от материала на Bloomberg!