Apple разработва заоблен iPhone?

Концернът може би ще навлезе на пазара на фаблетите.

11.11.2013 | 17:15
Apple разработва заоблен iPhone?

Американският технологичен концерн Apple разработва нов дизайн за iPhone, включително с по-големи екрани с извито стъкло и усъвършенствани сензори които могат да чувстват различни нива на натиск, заяви източник, запознат с плановете на компанията, цитиран от Bloomberg.

Двата модела, планирани за пускане през втората половина на следващата година, ще предлагат по-големи дисплеи със стъкло, което се извива надолу в краищата си, заявяват източниците, които отказват да бъдат идентифицирани, тъй като данните все още не са публични. Сензори, които могат да разграничават тежък или лек натиск на екрана, могат да се включват в следващите модели, твърдят още информантите.

С екрани от 4,7 инча и 5,5 инча двата нови модела може да бъдат най-големите iPhone на Apple, като се доближават до 5,7-инчовия Galaxy Note 3, който Samsung Electronics Co. пусна на пазара през септември, заявяват още запознатите. Южнокорейският производител пусна през миналия месец своя извит екран Galaxy Round, най-новия си телефон с различни размери и цени, който помага на Samsung да запази преднината си пред Apple на глобалния пазар.

Новите телефони на Apple все още са във фазата на развитие и планове не са приключили, казва източникът, добавяйки, че компанията вероятно ще ги представи през третото тримесечие на следващата година. Тестването на чувствителната на натиск технология продължава и е малко вероятно тя да бъде готова за следващия iPhone, а ще бъде планирана за по-късен модел.

Натали Керис, говорител на базираната в Купертино компания, отказа коментар.

„Размерът на екрана е едно от нещата, които Apple трябва да изравни с лагера Android", казва Денис Чан, анализатор в Yuanta Financial Holding Co. в Тайпе, позовавайки се на телефоните, използващи операционната система на Google Inc. „Иновациите в компоненти са ключов фактор за Apple, откакто представи първия iPhone", добавя той.

През септември Apple скъса с досегашната си практика, когато представи две версии на iPhone по едно и също време - iPhone 5S с по-разширени функции и iPhone 5C в по-ниския ценови сегмент, като част от стратегията си да се конкурира на повече пазари.

Търсенето на iPhone 5S е много по-високо, докато производството на iPhone 5C е намалено, добавя източникът.

Ръстът на приходите за текущото тримесечие, традиционно силен период за Apple, може да бъде най-бавният от 2008 г. насам, според данни, събрани от Bloomberg въз основа на финансовата прогноза на компанията, публикувана през миналия месец. Samsung заяви през миналия месец, че очаква ръстът на доставките за това тримесечие да спадне до "нисък едноцифрен" процент от "средата на 10 процентовия обхват" за предходния период.

Apple заяви през миналата седмица, че ще открие нов завод в Аризона, където ще произвежда компоненти за своите устройства. Базираната в Ню Хемпшир компания Merrimack заяви междувременно, че Apple ще предплати 578 млн. долара за пещи, в които да обработва сапфирени материали за своите смартфони, след като производителят на iPhone получи изключителни права за това.