Индия изпраща първата си мисия до Марс

Общата стойност на проекта е едва 73 млн. долара.

05.11.2013 | 12:13
Индия изпраща първата си мисия до Марс

Индия даде началото на първата си мисия до Марс в стремежа си да се превърне в единствената азиатска страна, успяла да стигне до Червената планета с една единствена програма.

Изстрелването на ракетата, което е насрочено за 14:38 часа местно време, ще се извърши от космодрума Шрихарикота. Очаква се летателния апарат да достигне марсианската атмосфера за около 300 дни.

Общата стойност на проекта е едва 4,5 млрд. рупии (около 73 млн. долара).

"Обратното броене се развива добре, както е планирано", заяви Девипрасад Карник, говорител на Индийската организация за космически изследвания (ISRO) . "Времето е нормално. Леко мрачно, но няма проблем", допълни той.

Индийската марсианска мисия, известна под названието Мангалиаан, бе обявена официално преди 15 месеца от министър-председателя Манмохан Сингх. Новината дойде скоро след като китайска мисия не успя да напусне земната атмосфера.

Решението на индийските власти да се включат в битката за космоса подхрани спекулациите, че страната се стреми да удари по имиджа на Пекин.

"Ние сме в конкуренция със себе си", заяви председателят на ISRO К. Радхакришнан. "Всяка страна има свои приоритети", допълни още той.

Повече може да научите от материала на Bloomberg!