Космическото такси "Преследвач на мечти" завърши пробния си полет с аварийно кацане

Самолетът беше издигнат на височина от 3800 метра с помощта на тежкотоварен хеликоптер. След това беше пуснат да полети към летището.

30.10.2013 | 12:08
Космическото такси

Прототипът на космически самолет на компанията Sierra Nevada Corporation изпълни първия си тестови полет. При кацането обаче се появи проблем с единия колесник, което стана причина за аварийно приземяване.

Така нареченото космическо такси е едно от три подобни машини, разработвани от частни компании в съдействие с НАСА. Неговото предназначение е да превозва астронавти до Международната космическа станция.

Докато конкурентите SpaceX и Boeing работят върху 7-местни капсули, които ще се приземяват с помощта на парашут, прототипът на Sierra Nevada с името „Преследвач на мечти“ трябва да се приземява на стандартно летище.

Машината показа добри резултати при полета по време на теста, изпълнен от военната база „Едуардс“ в Калифорния. Космическият самолет беше издигнат на височина от 3800 метра с помощта на тежкотоварен хеликоптер. След това беше пуснат да полети към летището.

Прототипът успешно започна снижаването и зае позиция за кацане. Един от трите колесника обаче не проработи и „Преследвач на мечти“ се озова в пясъка на аварийната зона до пистата за кацане. Сред екипажа няма пострадали.

Инженерите трябва да направят оценка на нанесените щети на машината. Надеждата на НАСА е, че ще може да закупи подобни прототипи, за да превозва астронавти до Международната космическа станция най-късно до 2017 г.