Baidu по следите на Google

Компанията предложи един много добър растеж на инвеститорите през последните години, смята анализатор.

28.10.2013 | 13:05
Baidu по следите на Google

Докато преди две седмици цената на акциите на Google достигна 1000 долара за брой и накара всички да заговорят за компанията, и акцията на китайския онлайн гигант Baidu успя да достигне рекорден връх.

През седмицата цената на акциите на Baidu премина 165,96 долара за брой – рекордно висока стойност. А през последната седмица започнаха и първите по-мащабни продажби на акции, след като инвеститорите се замислиха за връщане на вложенията си, пише онлайн платформата godmode trader. Редица анализатори очакват консолидация е рамките на 150 долара за брой. 

„Baidu предложи един много добър растеж на инвеститорите през последните години. Те успяха да се възползват от ръста на китайския интернет пазар“, смята Пол Суини от Bloomberg.

Baidu е без съмнение най-посещаваният сайт в Китай. Това е до голяма степен се дължи на факта, че Google започна излизането си от Китай през 2010 г. в отговор на китайската цензура. Оттогава Google продължава да се отдалечава все повече от Народната република.

Според авторитетното списание Foreign Policy правителството на Китай помага на Baidu да разшири своята аудитория чрез пренасочване на опитите за използване на Google към Baidu. Китайската компания отдавна отрече това твърдение. Любопитното е, че Baidu изглежда е и любимият сайт на жителите на Южна Корея.

От глобална гледна точка обаче Google си остава най-посещаваният сайт, като на него се падат половината посещения в целия свят. Благодарение на големия дял на населението с интернет достъп в Китай и Южна Корея Baidu е на второ място, а Yahoo е лидер по посещения в Япония и Тайван. В Русия топ сайтът е местният лидер Yandex.

Повече за перспективите пред Baidu вижте в репортажа на Bloomberg!