Продажбите на смартфони вдигнаха печалбата на Samsung

Най-големият производител в света дължи добрите си финансови резултати и на поделението за чипове.

25.10.2013 | 12:17
Продажбите на смартфони вдигнаха печалбата на Samsung

Печалбата на най-големия производител на смартфони в света Samsung Electronics за третото тримесечие на 2013 г. расте с 26% заради по-високите приходи от продажби на смартфони и съживяването в бизнеса с чипове на компанията, пише ВВС.

Нетната печална на южнокорейския концерн за периода юли-септември е 7,6 млрд. евро (или 8,24 трлн. вона), което е повече от печалбата от 6,56 трлн. вона в сравнение със същите месеци на 2012 г.

Оперативната печалба расте до рекордните 10,2 трлн. вона. През шест от последните седем тримесечия компанията отчита рекордна оперативна печалба заради разрастващия се бизнес със смартфони.

Samsung очаква продажбите на смартфони да набъбнат още през следващите месеци. Именно към края на годината продажбите ще се увеличат заради наближаващите празници.

Южнокорейският производител се радва на успехи както на пазара на високия клас смартфони, така и в по-ниския, което му дава предимство пред конкурентите като Apple например, който произвежда само мобилни апарати от висок клас.

Въпреки добрите резултати се появиха притеснения до кога Samsung ще продължава да расте с толкова бързи темпове не само заради ожесточената конкуренция и пренасищането на някои ключови пазари. Анализаторите считат, че компанията трябва да представи по-иновативни продукти, които да поддържат силния й растеж.

Samsung вече направи стъпка в тази посока. По-рано този месец концернът пусна на пазара смартфон с извит дисплей, изпреварвайки своя конкурент LG с поне няколко месеца в намерението му да предложи телефон с огънат екран.

Печалбата на най-големия производител на смартфони бе подкрепена и от производството на чипове. Печалбата му в този сегмент се удвои до 2,1 трлн. вона – най-високата от три години насам. Приходите от продажби от този бизнес скочиха с 12% до 9,74 трлн. вона.

Компанията се оттласна от дъното заради по-високите цени на чиповете, след като пожар в завод на конкурента й SK Hynix сви предлагането на чипове на пазара.

Samsung снабдява с чипове и другите производители на смартфони – включително и най-големия му конкурент Apple – и очаква до края на годината търсенето на чипове да се повиши.

Печалбата на поделението на Samsung за потребителска електроника, което включва производството на телевизори, намаля заради свитото търсене в Китай и Европа.

Очакванията на южнокорейската компания обаче са търсенето на потребителска електроника да се съвземе през текущото тримесечие отчасти и заради празниците в края на годината.

Още водещи корпоративни новини вижте в материала на Bloomberg!