Айкан увеличава натиска над Apple

Инвеститорът ще създаде собствен сайт за „гражданско движение за корпоративно управление“.

24.10.2013 | 17:11
Айкан увеличава натиска над Apple

 Изглежда, че Карл Айкан вече знае най-важното правило за генериране на трафик в интернет - да пише за Apple. 77-годишният инвеститор заяви на своите последователи в Twitter, че е написал писмо до изпълнителния директор на Apple Тим Кук и ще го публикува в четвъртък на своя нов уеб сайт.

Името на новото му предложение е Shareholders' Square Table. След това Айкан застана пред камерите на Bloomberg TV и предостави предварителен преглед на писмото, в което сравнително безсмислено заявява, че не е краткосрочен инвеститор.

"Apple не е банка", заяви Айкан пред Bloomberg. „Инвеститорите не са купили акции, за да я превърнат в банка". При това Айкан многократно заяви, че критиките му не са насочени към Кук. Проблемите му били по-скоро с борда на Apple.

Изминаха седмици, откакто Айкан и Кук са се срещнали в апартамента на Айкан в Ню Йорк за вечеря. Пред Bloomberg Айкан заявява, че не очаква да се чуе с Кук преди представянето на финансовите данни на Apple в понеделник.

Но това обаче няма да му попречи да му напомни още веднъж за мнението си. Предполага се, че той ще настоява Apple да започне акция за обратно изкупуване на собствени акции в размер от 150 милиарда долара. За финансирането на този план дългът на концерна би достигнал рекордни нива.

Айкан иска да даде началото и на едно „гражданско движение за корпоративно управление“. Американският инвеститор заяви, че иска да използва Twitter за тази цел и разглежда уеб сайта си като платформа за привличане на вниманието към онова, което нарича „лошо корпоративно управление в Съединените щати“.

„Причината, поради която аз съм ентусиазиран от Twitter е, че "най-сетне има платформа, чрез която инвеститорите могат да разберат наистина колко разбита е нашата система на корпоративно управление", казва Айкан, цитиран от принадлежащия към WSJ блог Moneybeat. „Ако сме в състояние да привлечем достатъчно внимание по този въпрос, ще има една влиятелна платформа, която да привлече вниманието на политиците към някои от тези брутални закони".

Подробности вижте във видео материала!