Първият хибриден облак "надвисна" над Хонконг

Технологията позволява осигуряване на правилната инфраструктура за даден работен товар, твърдят от Racspace Asia-Pacific.

22.10.2013 | 15:29
Първият хибриден облак

Азиатският доставчик на облачни услуги Racspace Asia-Pacific пуска първия хибриден облак в Хонконг. Той се състои от три елемента, заяви пред камерата на Bloomberg Аджит Меларкод, управляващ директор на компанията.

„Обикновено хората говорят за един от трите. Първият е вашият собствен елемент, сървърът, който си стои във вашия офис. На другия край се намира общественият облак, това е добре познатият на хората и на пресата облак - пространство. Частният облак е някъде по средата, между двата. Това е пространство, но или във вашия, или в нашия облак“, обясни той.

По думите му хибридният облак е съчетание от трите. „Вашите приложения и бизнесплатформи могат да изберат най-подходящата платформа, вместо да изискват препрограмиране. Значението на облака е, че вие плащате, ако го ползвате. Почти като кола под наем. Когато използвате нещо от време на време, вие го вземате под наем. Наемате кола. Ако ще я ползвате по-често - купувате кола. Това предлага хибридният облак“, посочи Меларкод.

Този облак дава възможност за осигуряване на правилната инфраструктура за дадения работен товар, за оптимизиране на защитената производителност и общата цена за притежание на специфичното приложение, твърдят още от Racspace Asia-Pacific.

Според изследване на Ubuntu сред големите компании плановете им по отношение на облачните внедрявания през 2014 г. включват засилен фокус върху частните облаци (над 50% залагат на този модел), но все повече хора (около 25 на сто) приемат и концепцията за хибридния облак.