Срив за акциите на IBM след отчета за тримесечието

Пазарната капитализация на компанията се сви с 6% заради изненадващ спад на приходите.

17.10.2013 | 17:05
Срив за акциите на IBM след отчета за тримесечието

Американската технологична компания IBM обяви изненадващ спад на продажбите през третото тримесечие на годината. Това разочарова силно инвеститорите и акциите на дружеството поеха рязко надолу, губейки 6% в часовете за търговия след края на официалната сесия на Wall Street, пише Ройтерс.

Приходите на IBM са се свили с 4 на сто на годишна база до 23,7 млрд. долара. Това е под очакваните от анализаторите 24,74 млрд. долара. Основен „принос“ за понижените продажби са резултатите на поделението за хардуер, както и продажбите на развиващите се пазари.

При продажбите на хардуер IMB има спад от 17 на сто, като изключение правят резултатите на System z, които са нараснали с 6 на сто.  На развиващите се пазари пък има понижение от 9 на сто.

Печалбата на компанията за тримесечието нараства с 6 на сто до 4 млрд. долара, или 3,99 долара на акция. Година по-рано положителният резултат бе 3,62 долара на акция, а очакванията на анализаторите бяха за 3,96 долара сега.
По принцип третите тримесечия са трудни за IBM, но тази година е имало и допълнителни предизвикателства, посочи в конферентен разговор с инвеститори финансовият директор на компанията Марк Лохридж.

Рентабилността на хардуерния бизнес е намаляла с 1 млрд. долара от началото на годината, а валутните колебания са довели до негативен ефект от още 500 млн. долара, допълва той.

Особено трудна е била ситуацията в Китай. На азиатската държава се падат около 5% от резултатите на IBM, като 40% от тях се падат на хардуера. През последната година икономиката на страната се забави, което е засегнало плановете на компаниите за инвестиции в техника, обяснява още финансовият директор.

Останалите водещи корпоративни новини на Bloomberg вижте във видео материала!