Карлос Слим продължава да се облизва за KPN

America Movil може все пак да се върне на масата за преговори за холандското дружество, смята инвеститор.

17.10.2013 | 16:48
Карлос Слим продължава да се облизва за KPN

America Movil може все пак да се върне на масата за преговори за придобиването на KPN. Това заяви ръководителят на холандската телекомуникационна група, след като контролираната от най-богатият човек в света – милиардера Карлос Слим, компания направи своята оферта, пише Ройтерс.

Докато акциите на KPN отстъпват с близо 10 на сто в четвъртък, то тези на Telekom Austria, в която America Movil също има дял, бележат ръст от повече от 6%. Поскъпването идва на фона на спекулациите, че Слим насочва все по-сериозно вниманието си към Централна Европа.

Въпреки това главният изпълнителен директор на KPN Елко Блок заяви, че нищо все още не е решено окончателно.
"Няма да оповестя цената, която поискахме, защото има вероятност да се върнем отново на масата за преговори", отбеляза Блок в конферентен разговор с журналисти.

От холандското дружество обявиха, че предложената от America Movil цена от 2,40 евро на акция е твърде ниска. Същевременно Елко Блок отказа коментар на въпрос за визията на акционери за бъдещето на компанията.

Ръководителят на холандската телекомуникационна компания подчерта, че настроението по време на разговорите е било добро и че той очаква America Movil да продължи да подкрепя стратегията на компанията. Въпреки това Блок не спести коментар по повод възгледите на ръководството по отношение на евентуалното поглъщане.

"Казвал съм, че отвътре изглежда сякаш America Movil иска да заеме първите места за представлението", отбеляза метафорично Елко Блок.

Според пожелал анонимност инвеститор в KPN America Movil ще направи още една оферта за холандската компания, след като продажбата на германското звено на холандската компания E-Plus бъде официално разрешена от регулаторните органи. Раздялата с подразделението спомогна на KPN да компенсира част от натрупаните в последните месеци загуби.

"Очаквам America Movil да се върне обратно в играта след шест месеца, когато има яснота по въпроса с E-Plus от антитръстова гледна точка", отбеляза инвеститорът.

Анализаторите и инвеститорите очакват по-голяма консолидация в силно фрагментирания телекомуникационен сектор в Европа. Първите сигнали за това са налице, след като някои от най-големите компании в световната индустрия вече проявяват интерес.

Главният изпълнителен директор на AТ&T Inc Рандал Стивънсън заяви на пресконференция в Брюксел, че вижда "огромна възможност" за компаниите да инвестират в мобилни широколентови услуги в Европа и да се възползват от опита на технологията в Съединените щати.