HTC ще създаде смартфона на Amazon?

Онлайн търговецът може да попълни с тази стъпка една празнота в своята продуктова гама.

17.10.2013 | 11:57
HTC ще създаде смартфона на Amazon?

Интернет търговецът Amazon поема по стъпките на Google и Apple и според медиен материал разработва собствени смартфони в сътрудничество с производителя HTC. Както пише в днешния си брой  Financial Times, двете компании в момента работят над три нови смартфона.

Разработването на устройството вече е в напреднала фаза и евентуално може да бъде пуснато в продажба през следващата година. Все още обаче липсвала крайната зелена светлина, съобщава вестникът. Нито Amazon, нито HTC са били открити за коментар. Припомняме, че в продължение на години се спекулираше, че Amazon може да представи собствен смартфон.

Пред блога phonearena.com Amazon заявява само: „Нямаме планове да пуснем смартфон тази година“. Главният маркетинг директор на HTC Бен Хо обаче заявява, че компанията "постоянно проверява новите възможности". В края на краищата нито една от двете компании изрично не отрече информацията в публикацията.

С такава стъпка водещият в света онлайн търговец на дребно може да запълни голяма празнота в своята продуктова гама. Amazon създаде на пазара за електронни книги и устройства за четене като Kindle и предлага собствени таблети, но групата, ръководена от Джеф Безос, засега не разполага със смартфон.

A разнообразието от собствени устройства е важно, за да се насочи клиента към съответните онлайн магазини. Как това функционира, демонстрират Apple и Google: телефоните на производителите автоматично при закупуване на музика и програми (приложения) посягат към съответните онлайн магазини.

Тясната връзка между хардуер и софтуер набира все по-голяма популярност. След придобиването на мобилната дивизия на Motorola от Google, наскоро станахме свидетели на нова подобна сделка - Microsoft погълна бизнеса с мобилни телефони на Nokia.

И за HTC сътрудничеството идва в точното време: пионерът в сектора на мобилните телефони от Тайван не успява в последно време да натрупва точки срещу  Apple и Samsung въпреки аплодирания от експертите нов смартфон HTC One.

През предходното тримесечие HTC дори бе принуден да идентифицира първата загуба в историята на компанията. При продажбата на телефони, които се задвижват от операционна система Android, компанията се намира на осмо място.

Перспективите за партньорство между Amazon и HTC обаче не са сигурни. Подобен проект с Facebook се провали: произведеният от HTC смартфон за социалната мрежа намери съвсем малко купувачи.

Коментар на анализатора на Bloomberg Тим Кълпан вижте във видеоматериала