Роботи извличат повече енергия от слънчеви панели

Един робот може да произведе електроенергия, достатъчна за 70 домакинства в Калифорния.

14.10.2013 | 13:29
Роботи извличат повече енергия от слънчеви панели

Голямото предизвикателство пред енергийната програма на разпрострения на голяма площ затвор „Санта Рита“ в Дъблин, Калифорния не е да държи затворниците под ключ, а да запази светлините включени, пише Abc.

“30% от потребяваната енергия в окръг Аламида се използва тук в затвора“, коментира мениджърът на енергийната програма Мат Мюниз.

Затова местните власти инвестират усилено в производството на соларна енергия, включително и във високотехнологични иновации, проектирани да извличат още повече енергия от всеки панел. Това става чрез роботи, които имат формата на кутия. Разработени са от Qbotix в Менло Парк в Силициевата долина. Мисията им е да държат панелите така, че да погълнат максимално количество светлина.

„Така се произвежда с 30-40 процента повече енергия от един соларан панел“, коментира изпълнителния директор на Qbotix Уейзик Бокари. Той допълва, че сложният алгоритъм позволява на робота да действа независимо, измервайки точно позицията на слънцето, докато се движи. Машините се приплъзват по панелите, разположени на рамки, наречени тракери. При всяко спиране роботът регулира ъгъла на ориентация на панелите.

„Самият робот разполага с определено количество интелигентност и знае каква е връзката с останалите тракери,“ коментира Пол Бреслов от  Qbotix. - „Знае точно къде е, като  GPS на земното кълбо“.

Системата може да бъде регулирана с дистанционно управление, а един робот може да контролира до 1 200 соларни панели.

Дизайнерите предвиждат да разширят приложението в соларните паркове, генерирайки значително повече енергия, от това, което се смяташе, че е възможно досега.

„Един робот може да произведе една трета от мегавата. Това е достатъчно енергия за 70 домакинства в Калифорния,“ коментира Бокари. - „И вероятно ще намали значително сметките  за ток на големите потребителите като затвора „Санта Рита“. Нашите системи ще бъдат разположени по цял свят. Ерата на слънчевата енергия сега започва“.
 
Повече по темата вижте от видео файла и репортажа на Bloomberg.