Кога ще управляваме компютъра само с очи?

Tobii Technologies представи технология за сърфиране в интернет само с поглед

10.10.2013 | 11:08
Кога ще управляваме компютъра само с очи?

Технологии, които следят движението на очите, се разработват от много време – най-активно това се прави при различни софтуерни продукти. Никога досега обаче такава технология не е била популяризирана масово.

Технологичната компания Tobii Technologies е на път да промени това. Тя е разработила система, която позволява пълен контрол върху лаптопа единствено чрез погледа на потребителя.

Tobii се занимава с разработването на подобен продукт от 2001 година. Първоначалните опити са били доста противоречиви, като са ограничавали значително движенията на потребителите с цел очите им да се следят съвсем точно. Сега обаче компанията твърди, че е преодоляла това ограничение и че развива значително идеята за контрол чрез погледа.

„Това е първото истинско усещане за управление от дистанция, първата система за следена на погледа, която позволява движения“, коментира Джон Елвесьо, основател на Tobii.

Иновацията е ключова за развитието на много пазари, особено що се отнася до хората в неравностойно положение, които не могат да използват ръцете си. Сега те ще имат достъп до компютър по един много по-ефективен начин, обяснява той.
Масовата употреба на технологията на Tobii се очаква да бъде при компютрите. Целта е да се позволи сърфирането в интернет само с поглед – например ако се движите нагоре-надолу по дадена страница и погледът ви бъде привлечен, системата ще спре, за да ви даде време да прочетете текста или да извършите някакво действие.

Как изглежда технологията и какви функции и изпълнява – вижте във видеото на Bloomberg