Samsung с пореден рекорд на оперативната печалба

Предварителният отчет на дружеството съвпада с предварителните прогнози.

04.10.2013 | 09:23
Samsung с пореден рекорд на оперативната печалба

Южнокорейският технологичен гигант Samsung отчете рекордна печалба за третото тримесечие, като леко надмина предварителните прогнози на анализаторите. В основата на силните  резултати са продажбите на по-евтините смартфони в развиващите се пазари, пише Bloomberg.

Оперативната печалба на Samsung е нараснала с над 20% до 10,1 трлн. вона (9,4 млрд. долара) през третото тримесечие на 2013 година. За същия период на миналата година положителният резултат беше 8,06 трлн. вона, а сега анализаторите очакваха 9,96 трлн. вона.

Продажбите на компанията са възлезли на 59 трлн. вона през периода, което е малко под очакванията за 59,7 трлн. вона.

В предварителните насоки за инвеститорите от Samsung бяха заложили оперативна печалба между 9,9 и 10,3 трлн. вона при продажби между 58 и 60 трлн. вона.

На този етап от Samsung не предоставят данни за нетната печалба, нито разбивка на резултатите по поделения. Очаква се това да стане по-късно този месец.

Според оценки на анализатори през третото тримесечие на годината оперативната печалба в поделението за мобилни устройства е нараснала до 6,3 трлн. вона при ръст на приходите 25 на сто.

Третото тримесечие е първото пълно тримесечие, в което на пазара е бил новият флагман в портфейла на Samsung – Galaxy S4. Апаратът дебютира със силни продажби през април.

Най-голямата технологична компания в Азия печели все по-голям дял в продажбата на евтини смартфони на пазарите в развиващия се свят – Китай, Индия и Близкия Изток. От Daewoo Securities прогнозират, че за периода са били продадени 85 млн. смартфона – с 10 млн. повече в сравнение с миналата година.

Повече за предварителните резултати на Samsung може да видите в коментара на Bloomberg.