Nokia може да потърси партньорството от Alcatel-Lucent

Някои мениджъри във финландския концерн смятат обаче, че кооперация с Alcatel би била твърде рискова.

26.09.2013 | 17:35
Nokia може да потърси партньорството от Alcatel-Lucent

След продажбата на мобилното подразделение на Microsoft, обявено преди десетина дни, сега финландският ветеран Nokia очевидно обмисля сливане с френския доставчик на телеком оборудване Alcatel-Lucent.

Според информация на WSJ Nokia може да потърси партньорството на Alcatel, за да укрепи оставащите си направления за развитие, едно от които е заетото с изграждане на телеком мрежи подразделение Nokia Solutions and Networks. Според Ройтерс засега все още няма формални преговори с французите, а Nokia обмисля различни опции за бъдещата си бизнес стратегия.

Спекулации за евентуално партньорство между двете компании съществуват отдавна, тъй като Nokia Siemens Networks и Alcatel-Lucent не успяват да се преборят с лидера Ericsson и китайската Huawei, които в момента доминират на пазара.

В началото на септември Nokia се съгласи да продаде бизнеса си с мобилни телефони на базирания в Редмънд софтуерен концерн Microsoft за 7 млрд. долара. Въпреки това компанията ще продължи да съществува и да развива навигационните си решения HERE, патентното си поделение и отдела за изграждане на мрежи Nokia Solutions and Networks.

През лятото финландците платиха 1,7 млрд. евро, за да откупят дела на Siemens в общата им компания Nokia Siemens Networks.

През миналата седмица в централата на Nokia в Еспо се е провела среща на Управителния съвет, на която е трябвало да бъде взето решение за бъдещата стратегия на развитие на дружеството. Информиран източник обаче твърди, че компанията все още е далече от вземане на решение за бъдещото си направление. Сливане с Alcatel се считало като една от „най-несигурните опции“, твърди източникът на WSJ. По думите му Alcatel „крие огромни рискове за преструктурирането“.

Alcatel-Lucent бе създадена през 2006 г. от сливането на френския Alcatel и бившия доставчик на мрежово оборудване за оператора AT&T - Lucent Technologies. Оттогава насам обаче компанията се превърна в истинска „печка на пари“. През второто тримесечие загубата се разшири до 885 млн. евро – преди всичко заради отписвания и разходи за преструктуриране.

Някои мениджъри във финландския концерн са на мнение, че кооперация с  Alcatel би била твърде рискова, пише още WSJ. Тези рискове обаче могат да бъдат компенсирани от изгодните договори на Alcatel с гиганти в телеком индустрията. Сред клиентите на компанията са Verizon Wireless, AT&T и China Mobile.

В допълнение, Nokia би могла да оформи с Alcatel нов конгломерат в индустрията, така че по-лесно да се конкурира с компании като Ericsson от Швеция и бързо развиващата се китайска Huawei Technologies. Според анализатори на Morgan Stanley след едно сливане новата копания би била номер две в бранша след Ericsson.

Одобрение за евентуална сделка вероятно ще дойде и от френското правителство. По-рано през тази година се появи информация, че Париж ще подкрепи подходяща концентрация в сектора.

Коментар по темата на анализатора на Bloomberg Нейра Чехич вижте във видео материала!