Blackberry съкращава 40% от служителите си

След обявяването на новината акциите на компанията паднаха със 17%.

21.09.2013 | 12:26
Blackberry съкращава 40% от служителите си

Мобилният гигант Blackberry ще съкрати 4500 служители – 40% от работната сила на компанията по света. Производителят на смартфони предупреди, че през следващата седмица ще обяви огромни оперативни загуби за последното тримесечие между 950 и 995 млн. долара.

Лошото финансово състояние разпалва страховете за фалит на компанията. След обявяването на новината акциите на компанията паднаха със 17%.
 
Blackberry загуби голяма част от пазарния си дял заради успешните модели на Apple и Samsung. Финансовите резултати ще повишат напрежението върху компанията в опитите й да намери купувач на цялата компания или на части от нея. Разглежда се й опцията за смяна на собственика. Очакванията са за постоянен спад на продажбите.
 
През март за Blackberry работеха около 12 700 служители - почти два пъти по-малко в сравнение с най-успешните й периоди, когато осигуряваше препитание на 20 хил. души по света.

Компанията залагаше много на тъчскрийн устройството Z10. То е първият смартфон, който използва операционната система Blackberry 10. Въпреки положителните оценки, след представянето му по-рано през годината, продажбите не оправдаха очаквания.

Вижте видеоматериала!