Сбогуването с Nokia ще позлати Елоп

Продажбата на подразделението на Microsoft ще се отплати на директора на Nokia с няколко милиона долара.

20.09.2013 | 14:16
Сбогуването с Nokia ще позлати Елоп

За главния изпълнителен директор на Nokia Стивън Елоп продажбата на телефонното подразделение на Microsoft ще си струва и във финансово отношение. Мениджърът ще получи пакет обезщетение на стойност близо 18,8 млн. евро. Елоп подаде оставка след обявяването на сделката за 5,4 милиарда евро с Microsoft и работи отново във софтуерната американска компания, от която той премина при финландците през септември 2010 г. В Mircrosoft той в момента се счита за наследник на напускащия главен изпълнителен директор Стив Балмър.

Златното сбогуване на Елоп предвижда акции с обем от 14,6 млн. евро, 4,2 млн. евро в брой като заплати и изплащането на премии при приключване на трансакцията. От пакета с обезщетението Microsoft ще поеме 70%. След като взе властта в Nokia Елоп е спечелил общо девет милиона евро като заплати и изплащане на премии.

Сделката с Microsoft, която се очаква да бъде приключена през първото тримесечие на 2014 г., трябва да бъде одобрена от акционерите на Nokia. За тази цел те са поканени на извънредно Общо събрание на 19-и ноември. От добавения към поканата дневен ред става ясно, че ще се разглежда и заплащането на Елоп.

Освен това Nokia заяви, че е разглеждала и други опции, освен предложението на Microsoft – продажбата на целия телефонен бизнес, но и на части от него на потенциални заинтересовани. Друга опция била и вече съществуващото партньорство с Microsoft за ползването на операционната система Windows да се разшири и над други устройства на Nokia.

Вижте още за Microsoft и Nokia във видео материала на Bloomberg!