Google инвестира във вечния живот

Новосъздадената дъщерна компания Calico ще навлезе на многообещаващия пазар на дълголетието.

19.09.2013 | 15:23
Google инвестира във вечния живот

Американският интернет концерн Google иска да пребори стареенето. Една новосформирана дъщерна компания с името Calico ще се занимава със здравословните проблеми, особено със стареенето и свързаните с него заболявания. "Сигурен съм, че можем да подобрим живота на милиони хора", казва главният изпълнителен директор Лари Пейдж в корпоративния блог.

Ръководител на новата компания и съинвеститор е Арт Ливинсън, бивш урпавител на биотехнологичната компания Genentech. Ливинсън понастоящем е и член на Борда на директорите на Apple. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук вече обяви благословията си за ангажимента, въпреки че неговата компания е сериозен конкурент на Google на пазара на смартфони.

„Очаквам с нетърпение резултатите", е заявил Кук. „Животът на много от нашите приятели и роднини бе съкратен, твърде много от тях имат по-ниско качество на живот. Арт е един от най-лудите хора, които си мислят, че това не е задължително да е така".

Според материал на списание Time Calico ще започне да обработва данни за типичните свързани с възрастта заболявания. В интервю за списанието Пейдж се опита да успокои някои вероятно изненадани акционери. „Инвестицията в новото дружество е много ниска в сравнение с основната дейност на Google“, казва той.

Демографските промени ще имат драматични последици през следващите години. В своите прогнози за населението от юли ООН предсказва, че повече от един на всеки шест души ще бъде на възраст над 65 години през 2050 г. Делът на възрастните хора от населението на света ще бъде повече от два пъти по-висок в сравнение с този дял през 2010 година.

Още в средата на века 15,6 на сто от населението на света ще бъдат по-стари от 65 години. През 2010 г. този дял е 7,7%. Причината а това развитие е по-високата продължителност на живота и ниската раждаемост, казва Джоана Мишке от германската федерална статистическа служба във Висбаден.

В абсолютно изражение развитието изглежда още по-драматично. Ако се следва "средния вариант" на прогнозите на ООН, през 2050 г. приблизително 1,5 млрд. души по целия свят ще бъдат на възраст над 65 години. През 2010 г. над тази възраст е имало около 0,5 млрд. души.

А как Google променя алгоритмите и начина на търсене вижте във видео материала на Bloomberg.