Twitter, а числата?

Все още никой не знае дори колко са приходите и печалбата на компанията.

13.09.2013 | 19:55
Twitter, а числата?

Обявяването, разбира се, се случи с Tweet. Услугата за кратки онлайн съобщения Twitter иска да се появи на борсата.

Дали е случайно, или не – моментът е доста добре избран. Социалните мрежи напоследък се считат за добра инвестиция. Facebook вече отми съмненията за своя бизнес модел, курсът на акцията се възстанови и наскоро дори отчете рекордна стойност. И LinkedIn от край време доказва колко печеливш може да е бизнесът със служебните контакти. 

Въпреки това, инвеститорите не бива да се поддават на изкушението и бързо да се отзовават на призива на оператора. Далеч не е  сигурно, че и Twitter ще се развива така успешно, като другите две мрежи. Досега се знае съвсем малко за дейността на дружеството. Дори и заявлението до американската Комисия за ценните книжа и борсите не разкрива никакви финансови данни пред обществеността - благодарение на новия режим за по-малките борсови кандидати с оборот, по-нисък от един милиард долара.

Колко точно са приходите и печалбата на дружеството? Какви заплахи идват от конкуренцията? И дали след IPO-то основателите ще задържат контрола над компанията благодарение на специални акции, като основателя на Facebook Марк Зукърбърг? Едва малко преди роудшоуто, когато Twitter най-накрая трябва да даде подробности, инвеститори ще разберат точните цифри, рисковите фактори и собствеността.

А че Twitter може да печели доста благодарение на своите 300 млн. абоната, е извън съмнение. За разлика от  Facebook компанията се бе замислила доста преди борсовия дебют за бизнес модела си. Тя печели преди всичко от т. нар. promoted tweets –, които излизат в новинарския поток на потребителите. Това функционира и на таблети и смартфони – важна подробност за нашия свят, в който персоналните компютри губят своята водеща роля.

Пазарният анализатор E-Marketer отчита, че през идната година Twitter ще има приходи в размер на 1 млрд. долара. При това става дума само за оценка. Точните данни ще дойдат едва с проспекта. Така че, дайте данните, моля!

Коментар по темата на анализатора на Bloomerg Нейра Чехич вижте във видео файла!