Twitter ще се осмели да излезе на борсовия паркет

Компанията от Сан Франциско последователно съобщи чрез туит, че е подала поверително заявление за нова емисия до американската Комисия за ценните книжа и борсите.

13.09.2013 | 10:45
Twitter  ще се осмели да излезе на борсовия паркет

Twitter се осмели да стане публично дружество. Компанията от Сан Франциско последователно съобщи чрез туит, че е подала поверително заявление за нова емисия до американската Комисия за ценните книжа и борсите (Securities and Exchange Commission – SEC). „Подадохме поверително формуляр S-1 в американската комисия за ценни книжа за първоначално пускане на наши акции на борсата", се казва в туита. Но повече подробности Twitter не споменава.

При подаване на такива поверителни формуляри първоначално кандидатите за дебют на фондовия пазар не са длъжни да публикуват финансови данни. Twitter може да ги държи за себе си дотогава,  докато компанията не вижда по-ясни перспективи за IPO и не се приближи до целевата дата. Само малко преди т. нар. роудшоу за инвеститорите трябва да бъдат дадени и детайлите.

Въпреки това кандидатът трябва да отговаря на определени критерии. Те включват приходи до 1 млрд. долара. Според агенцията за пазарни проучвания Emarketer Twitter е на път да генерира приходи от 583 млн. долара през тази година.

Чрез поверителната комуникация Twitter може на спокойствие да изясни всички въпроси по темата с комисията по ценни книжа. Това може да предпази компанията и инвеститорите ѝ от неприятни изненади. Така например SEC критикува публично счетоводното представяне в проспекта на портала за сделки и групови намаления Groupon, наричайки го „твърде творческо“. Това доведе до негативни заглавия и в крайна сметка до корекция на цифрите.

"Това означава, че те имат нещо за криене", казва анализаторът от Global Equities Research Трип Чаудри по повод на поверителното заявеление. "Ние не знаем как компанията се справя в продължение на две години. Това поставя надеждността на ръководството под въпрос".

Още кратки водещи корпоративни новини вижте във видеото на Bloomberg.