Карлос Гон остава оптимист за автомобилния бранш

Renault печели особено от търсенето в Индия, Бразилия и Русия, твърди главният изпълнителен директор

11.09.2013 | 16:39
Карлос Гон остава оптимист за автомобилния бранш

Светлина в края на тунела! Това поне предвижда за автомобилния бранш главният изпълнителен директор на Renault и Nissan Карлос Гон. Според него през следващата година продажбите ще растат навсякъде, включително и в Европа, казва той пред Les Echos.

Според него през 2014 г. се очаква продажбите да нараснат с 3% до 83 млн. автомобила. По думите му в Европа  браншът ще нарасне с до 1%. По думите му Renault печели особено от търсенето в Индия, Бразилия и Русия, а в Европа за завоюване на пазарен дял трябва да се погрижат новите модели.

„Ще завършим тази година на минус 4,5-5%. Но това е петата поредна година, в която европейският пазар пада. Затова първата година с ръст е добра новина. Ръст от 1-1,5% не е много висок, но знаете ли... това е началото на добрите новини“, казва Гон в друго свое интервю – за Bloomberg.

Същевременно концернът продължава да залага и на електромобилите. Досега е предал над 100 000 такива автомобили, но „отсега нататък тази цифра ще расте не само защото колата става по-добра, но и инфраструктурата на станциите за зареждане започва да се развива в много градове по света“.

Гон потвърди и поставената пред компанията цел да продаде 1,5 млн. автомобили след две години. „Потенциалът е извън съмнение. Скоростта, с която се развива пазарът, ще се усилва с включването на нови конкуренти“, казва още мениджърът.

Цялото интервю на Райън Чилкот от Bloomberg с Гон вижте във видео файла!