Сделката за Dell е почти подпечатана

Притежателите на две трети от акциите с право на глас са дали своята подкрепа за обратното изкупуване на акции

11.09.2013 | 10:11
Сделката за Dell е почти подпечатана

Съдбата на Dell изглежда решена - Майкъл Дел и Silver Lake Management LLC съобщиха, че имат достатъчно гласове, за да осъществят обратното изкупуване на акции на компютърната компания, която Дел създаде преди 30 години, предаде Bloomberg.

Притежателите на две трети от акциите с право на глас са дали своята подкрепа за предложената сделка, която се очертава да бъде най-големото ливъридж изкупуване от 2007 г. насам, заявява източник, който моли да не бъде идентифициран, защото резултатът все още не е публичен.

Така по всичко изглежда, че Дел ще успее да извърши сделката след седеммесечна надпревара, която постави съдбата на третия по големина в света производител на персонални компютри под съмнение в по-голямата част на годината.

Милиардерът финансист Карл Айкан заяви преди ден, че се отказва от опозиционната си позиция за сделката, като по този начин бе премахната една от най-големите пречки за изкупуването. Айкан оттегли своята контраоферта за 25 млрд. долара.

“Това ще направи срещата на акционерите много по-лесна“, заяви Шанън Крос, анализатор в Cross Research, по повод решението на Айкан.

Резултатите от гласуването ще бъдат оповестени на 12-ти септември на среща в централата на Dell в Раунд Рок, Тексас. Три предишни подобни срещи на акционерите бяха отлагани, след като главните изпълнителни директори на Dell и Silver Lake заявиха, че им липсват гласовете, за да си осигурят одобрение. Дейвид Фринк, говорител на Dell, отказа коментар.

„Докато ние, разбира се, сме натъжени от загубата ни в битката за контрола над Dell, със сигурност участието ни в спора прави загубата много по-малка, след като Майкъл Дел и Silver Lake увеличиха това, което нарекоха тяхната „най-добра и крайна оферта“, писа Айкан в писмо вчера. „В резултат на това увеличение всички акционери ще получават стотици милиони долари повече, отколкото според първоначално приетата от борда оферта".

Още корпоративни новини от последните часове вижте в материала на Bloomberg!