Новият „умен“ часовник на Samsung – за и против

Устройството не остави безучастни хай-тек маниаците и предизвика разделение.

07.09.2013 | 12:12
Новият „умен“ часовник на Samsung – за и против

Представянето на новия продукт на Samsung, т.нар. „умен“ часовник, предизвика разнопосочни коментари. Джаджата позволява на потребителите да се обаждат, да разглеждат съобщения и да диктуват текстови съобщения.

Gear работи чрез връзка със смартфон – като първоначално „умният часовник“ ще е съвместим само с някои устройства на южнокорейския производител. Засега дори и техният брой е ограничен, като само Galaxy Note 3 и Galaxy Note 10.1 могат да осъществяват контакт с джаджата. Малко по-късно софтуерът ще бъде напаснат и към други устройства от поредицата Galaxy.

Продуктът предизвиква противоречиви отзиви-от огромен ентусиазъм до голямо разочарование.

Според коментатора на Bloomberg Сам Гробард часовникът далеч не е това, което трябва да бъде.

“Някой някога се размечта, че трябва да имаме часовник-телефон и оттогава всички преследват тази мечта, макар никога да не е било ясно как всъщност ще сработи това – имам предвид, че ако ще трябва да се използва с телефон, трябва да се носят две устройства, животът на батерията на часовника е под въпрос, защото като цяло очакваме часовниците ни да работят добре през цялото време – и това е така от XIX, може би XVIII век. Така че усложняването на тази идея може да донесе повече ограничения. Просто не съм сигурен, че това е разбиващ продукт сега“, коментира той.

Що се отнася до цената – 299 долара, Гробард е категоричен, че това е твърде амбициозно.

„Смятам, че цената е твърде висока. Обикновено може да се вземе телефон за около 200 долара“, коментира той. Тук говорим за допълнителни 100 долара за продукт, който трябва да се използва заедно със смартфона, това е аксесоар, по-скъп от основното устройство. Така че мисля, че тази цена ще ограничи търсенето сред хай-тек ентусиастите“, обяснява той.

Не всички обаче са така негативно настроени. Вижте мнението на Браян Блеър от Wedge Partners в интервю за Bloomberg, който е на коренно противоположно мнение.