И Baidu влезе в бизнеса със смарт телевизори

Китайският оператор пуска два модела, надявайки се да печели от бума в сектора през следващите години

04.09.2013 | 15:02
И Baidu влезе в бизнеса със смарт телевизори

Конкуренцията между Baidu и Alibaba Group става още по-ожесточена. По-рано през годината Alibaba Group се включи в развлекателния сектор със своя собствена интернет телевизия, операционна система за телевизори и сет-топ бокс приемник.

Сега идва и ответния удар - Baidu започва да продава умни телевизори в сътрудничество с TCL Multimedia Technology Holdings.

Нареченият TV+ уред – първият смарт телевизор от Baidu, се произвежда от китайския производител на електроуреди TCL Multimedia и ще предоставя съдържание от iQiyi – онлайн видео платформата на Baidu.

Baidu планира да слее iQiyi с оператора на онлайн видео PPS, когото придоби за около 370 млн. долара през май. Комбинацията ще създаде най-големия за Китай оператор на онлайн видео съдържание, измествайки от лидерското място Youku-Tudou, и ще предостави на TV+ огромно предимство в тази сфера, пише TechCrunch. В допълнение към видеото по поръчка TV+ ще предоставя свободен достъп до филми и тв сериали.

Компанията ще пусне два модела, като първият ще бъде 48-инчов модел, който от днес може да се купи от сайта на онлайн търговеца JD.com за 4 567 юана (746 долара). Втора по-евтина версия с неуточнена засега технологична спецификация ще бъде пусната на пазара през ноември на цена 2 999 юана (490 долара).

Коментара на анализатора на Bloomberg Лулу Чен вижте от видео файла.