Microsoft придобива Nokia за 5,4 млрд. евро

Директорът на Nokia Стивън Елоп, който е бивш мениджър в Microsoft, вече бе спряган за наследник на Балмър.

03.09.2013 | 10:52
Microsoft придобива Nokia за 5,4 млрд. евро

Софтуерният гигант Microsoft придобива основната дейност на производителя на мобилни телефони Nokia. Цената на сделката възлиза на общо 7,2 млрд. долара (5,440 милиарда евро), както обявиха от компанията във вторник сутринта. С това се засилиха и някои мнения, че вече е намерен заместник за отиващия си шеф на Microsoft Стив Балмър. Директорът на Nokia Стивън Елоп, който е бивш мениджър в Microsoft, вече бе спряган за наследник на Балмър.
 
Microsoft ще плати 3,79 милиарда евро за бизнеса с устройства и услуги, както и ще даде допълнителни 1,65 милиарда евро за патентни лицензи, се казва в съобщението. В допълнение Microsoft ще разчита на картографските услуги на Nokia.

Сделката трябва да бъде завършена в началото на 2014 г. Около 32 000 служители трябва да преминат към Microsoft. Одобрението от акционерите и от органите по конкуренция все още не е дошло.

Сделката ще намали приблизително наполовина оборота на Nokia. Финландската компания в бъдеще ще се съсредоточи основно върху бизнеса с мрежи и развитието на картовите си услуги под марката Here. Групата наскоро придоби напълно разработената първоначално съвместно със Siemens компания за мрежово оборудване NSN. 

За придобиване на Nokia от страна на Microsoft се спекулира от известно време. Компаниите започнаха тясно партньорство в началото на 2011 г. Nokia е най-големият производител на смартфони, използващи операционната система на Microsoft – Windows Phone.

Вижте подробности в коментара на Bloomberg във видеото.