Verizon и Vodafone подпечатват сделка за милиарди

Една от най-големите в света икономически трансакции е почти сигурна, пише WSJ.

02.09.2013 | 18:03
Verizon и Vodafone подпечатват сделка за милиарди

Преговорните екипи на двете телекомуникационни компании Vodafone и Verizon са се споразумели за една от най-големите сделки в икономическата история, пише Wall Street Journal на началната си страница днес. Според нея 45-процентният дял във Verizon Wireless, който притежава британският мобилен оператор Vodafone, ще бъде продаден на американците за еквивалента на около 100 милиарда евро.

Vodafone потвърди цената, но заяви, че все още не е сигурна дали сделката с Verizon всъщност ще се осъществи. Британската телекомуникационна компания Vodafone и американската група Verizon са в напреднали преговори, пише още WSJ, докато от Verizon Communications първоначално отказват всякакви коментари.

Всъщност и двата борда на директорите следва да одобрят плана, както пише още Wall Street Journal в неделя вечерта. Но още в понеделник краят на преговорите може да бъде официално обявен. Още преди края на миналата седмица стана ясно, че двете компании преговарят една с друга.

За Verizon това може да се окаже една много оспорвана победа. В продължение на години американската компания се бореше с британците за пълно поглъщане на Verizon Wireless. Ако Verizon сега придобие напълно разработвания от 13 години съвместно мобилен оператор, това ще бъде третото по големина корпоративно придобиване.

Цената на акциите на Vodafone на London Stock Exchange скочи в понеделник с близо четири процента. Книжата на Verizon, листнати на Франкфуртската фондова борса, поевтиняват с един процент.

Verizon иска да финансира закупуването на 45%-ов дял от Vodafone, най-големият американски мобилен оператор, отчасти със заеми и облигации, съобщават информирани източници. Другата половина от сумата компанията планира да плати със собствени акции. Някои подразделения от бизнес в Европа и в развиващите се пазари като Индия, Турция и Африка ще преминат към Vodafone, с което данъчната тежест на британската група може да намалее с 5 млрд. долара.

Финансирането ще се координира  в световен мащаб от JPMorgan и Morgan Stanley. В допълнение консултанти на Verizon по сделката са и Barclays и Bank of America. Съветници на Vodafone според запознати са Goldman Sachs и UBS.

Vodafone и Verizon от дълго време спорят по стратегията и използването на достатъчно препълнената си каса за съвместното им предприятие. След няколко неуспешни опити за разделяне европейският концерн е решил да поднови преговорите си си най-вече заради растящите лихви по кредитите и по-ниската цена на акциите на Verizon, за да не допусне още по-голямо поскъпване на сделката.

За Vodafone дъждът с парите идва в подходящ момент, тъй като вторият по големина мобилен оператор в света инвестира сериозно във фиксираната мрежа и високоскоростни интернет връзки. В момента британците са на път да придобият Kabel Deutschland  за почти 11 млрд. евро. Това не е много в сравнение с предходни сделки на Vodafone. В разгара на т. нар. нова икономика през 2000 г., групата брои цели 200 млрд. долара за германския мобилен оператор Mannesmann.

Това бе най-скъпото придобиване на всички времена. В годините на икономическия бум парите можеха да се заемат доста по-лесно, така че втората по големина сделка не закъснявя : през 2001 г. американският медиен гигант Time Warner глътна щатския интернет доставчик AOL за 165 милиарда долара. Години по-късно обаче сделката се оказа пълен провал, а концернът отново бе разделен.