Акциите на HTC се сринаха след арести на трима мениджъри

Планът е бил с откраднатата интерфейс технология да бъде основана нова компания, която да конкурира китайските производители.

02.09.2013 | 12:36
Акциите на HTC се сринаха след арести на трима мениджъри

Трима мениджъри на тайванския технологичен концерн HTC са били арестувани в петък заради обвинение от компанията, че са изнасяли нейни търговски тайни, съобщава Bloomberg.

Според информация от медиите, базираща се на полицейското разследване, планът е бил с откраднатата интерфейс технология да бъде основана нова компания, която да конкурира китайските производители.

Първоначално задържани са били петима граждани, от които четирима са служители на подразделението за развойна дейност. Те са били разпитвани вследствие на оплакването на компанията. Прокурори от Тайпе са потвърдили пред Ройтерс, че арестуваните са били вицепрезидентът на продуктовия дизайн в компанията, директорът на отдела за проучвания и разработки, както и старши мениджър "Дизайн и иновации". Първите двама са останали в ареста, а третият е бил освободен под гаранция.

В резултат на разследванията се срина и цената на акциите на концерна. Стойността се срина в следборсовата търговия със 6,7 на сто до 159,50 нови тайвански долари – най-ниското равнище от ноември 2005 г.

За тримесечието, приключващо в края на септември, тайванската компания ще отчете приходи от 60 млрд. нови тайвански долара (2 млрд. долара). Резултатът е под средните очаквания на 21 запитани от  Bloomberg анализатори, които бяха за приходи от 72,7 млрд. нови тайвански долара.

Вижте подробности в материала на Bloomberg.