Дан Уагнер: В Европа има фантастични иновации

Почти всички технологични компании в крайна сметка мигрират към САЩ, смята предприемачът, който преди седмица набра 76 млн. долара.

28.08.2013 | 16:50
Дан Уагнер: В Европа има фантастични иновации

В Европа се правят фантастични иновации, но в крайна сметка всички технологични компании мигрират към Америка. Това е мнението на основателя на Powa Technologies Дан Уагнер, цитирано от Bloomberg.

През миналата седмица Powa Technologies привлече огромната сума от 76 млн. долара, тъй като инвеститорите харесват големите планове на компанията по отношение на електронната търговия.

Powa оперира система за разплащане с кредитни карти, носеща името mPowa. Тя е подобна на други такива системи – Square, PayPal Here, GoPayment на Intel. При нея устройството за разплащане се свързва с аудио жак към таблети или смартфони. При това транзакциите се осъществяват с доста ниски разходи.

Следващият проект, по който работи Powa, е пускането нов картов четец, предназначен за корпоративния сектор.

Амбициите на Powa са да се премине отвъд пазара на мобилни разплащания, където и без това има много играчи. Компанията търси начин да направи революция в пазаруването с продукта си PowaTag, пише VentureBeat.

Той представлява мобилна технология, която може да разпознава всеки продукт, който е заснет с мобилното устройство. След заснемането продуктът се идентифицира и на телефона се изпраща линк до магазинът, откъдето може да бъде закупен онлайн.

Ако технологията сработи, това може да се окаже мощен инструмент за потребителите, които ще могат да видят обувките на приятел или аксесоар в нечий дом и веднага да разберат откъде да си го купят – разбира се, и на каква цена.

Един от големите инвеститори в проекта е неговият изпълнителен директор Дан Уагнер, който е вложил 20 млн. долара в компанията преди да прибегне до търсене на капитал отвън.

Вижте как създаделят на Powa Technologies Дан Уагнер гледа на технологичния сектор и как той оценява риска във видеото на Bloomberg.