Peugeot 308 дебютира през септември във Франкфурт

Семейният модел е част от опитите за възстановяване на силно пострадалата от кризата френска компания.

27.08.2013 | 14:10
Peugeot 308 дебютира през септември във Франкфурт

Както се очакваше, френската компания Peugeot ще представи новия си модел 308 на предстоящото автомобилно изложение във Франкфурт. Събитието ще се състои между 12 и 22 септември тази година.

Именно на 308 се възлагат надеждите за ренесанс на автомобилната компания след кошмарната 2012 година. Свиването на автомобилния пазар в Европа наложи на Peugeot да мисли за съкращения на разходите, което доведе до план за съкращение на 17% от работната сила.

От началото на годината обаче ситуацията за Peugeot се променя. След срива на акциите през 2011 година дойде стабилизиране, а от края на декември досега пазарната капитализация на компанията е нараснала с близо 110%.

Този оптимизъм е свързан с опитите на Peugeot да пусне нови хитове на пазара на семейни автомобили.

308 е семеен хечбек и се смята, че предлага подобрение спрямо предишните модели. Интересно е, че е много по-екологичен, с по-ниски емисии. По-лек е от предшественика си, освен това изглежда по-модерно, създаден е да привлича вниманието и се опитва да се свърже с модели по-висок клас”

Най-успешният модел на Peugeot в историята на компанията е 205. Той стана кола на годината за 1984 и кола на десетилетието през 1990. Подкрепата към имиджа дойде от няколко модела GTI и помогна на компания да продаде 5,3 млн Peugeot 205 между 1983 и 1999. Така малката кола циментира мястото си в историята като култов модел.

Как се развива бизнеса на Peugeot и какви са перспективите пред компанията? Кои са конкурентите, пред които трябва да се израви 308 – всичко това може да видите в коментара на Bloomberg.