Предизвикателствата пред новия президент на Microsoft

Американският софтуерен концерн е изправен пред сериозни проблеми, които заместникът на Стив Блъмър ще трябва да преодолее.

26.08.2013 | 14:32
Предизвикателствата пред новия президент на Microsoft

Американският софтуерен концерн Microsoft обяви, че главният изпълнителен директор Стив Балмър ще напусне до 12 месеца. Който и да е новият президент, той трябва да знае какво да направи за освежаването на компанията.

Необходимо е да наблегне на смартфоните. Телефонът на Windows, мобилната операционна система на Microsoft се радва на популярност на пазарите в Латинска Америка. В САЩ обаче продажбите остават изключително ниски. Проблемът не е в софтуера - той е страхотен, нито пък в хардуера. Проблемът е малкият пазарен дял, защото нямат приложения за платформата, а нямат достатъчно приложения, защото имат малък пазарен дял.

Трябва да работи и върху таблетите. Microsoft Surface Tablet трябваше да бъде идеалната връзка между хардуер и софтуер. Той обаче появи в две различни версии - единият не можеше да работи с обикновените приложения на Windows, а другият беше прекалено скъп, използваше много електричество и беше тежък. По същото време таблетите от Apple и Samsung се продаваха като топъл хляб.

Компанията пусна през миналата година новия Windows 8, но продажбите са наистина малки. Много хора се побъркаха по новия интерфейс на Windows и решиха да запазят по-традиционните версии - Windows 7 и Windows XP. Едновременно с това продажбите на персонални компютри намаляват изключително бързо, защото хората използват смартфони и таблети много повече.

/Bloomberg/