Наследникът на Балмър ще е изненадващо име (видео)

Microsoft вече има нужда от свежа кръв, единодушни са експерти.

24.08.2013 | 11:08
Наследникът на Балмър ще е изненадващо име (видео)

След като американският софтуерен концерн Microsoft обяви вчера, че главният изпълнителен директор Стив Балмър ще напусне компанията в рамките на 12 месеца, новината изстреля акциите на базираната в Редмънд компания с над 7%.

Сега обаче анализаторите са любопитни кой точно ще замени Балмър на високия пост. Също вчера стана ясно, че бордът на Microsoft е назначил специална комисия, която да ръководи процеса по назначаване на нов главен изпълнителен директор. Самата комисия се председателства от Джон Томпсън и в нея влизат основателят и председател на Microsoft Бил Гейтс, както и други членове на борда като Чък Носки и Стив Лусо. Стана ясно също, че комисията работи съвместно със специализираната в наемането на висш мениджмънт компания Heidrick & Struggles International.

Макар че вече се появиха спекулации за потенциалните кандидати, експертите са на мнение, че новият изпълнителен директор почти сигурно ще е човек, който никой не очаква. И то защото че именно това е нещото, от което компанията има нужда: свежа кръв, пише CNBC.

 „Бил (Гейтс) би искал наследникът му да е някой, когото той познава и с когото начело на компанията се чувства комфортно. Не смятам, обаче, че това е някоя очевидна личност от компанията“, коментира Рик Шърлунд, директор на анализаторите за технологичния сектор в брокерската компания Nomura Securities.

„Аз не вярвам, че има наследник в очакване... За нещастие в Microsoft имаше огромно текучество на висш управленски персонал при Балмър, така че не остана очевиден избор“.

Но самият факт, че няма очевиден кандидат вътре в компанията, всъщност вероятно е добра новина за Microsoft, защото са нужни големи промени, които са възможни само в случай, че начело е външен човек, смятат анализатори, цитирани от CNBC.

„Всяка една смяна на изпълнителния директор е трудна, когато си в подобен бизнес. Microsoft пропусна прехода към таблетите, пропусна прехода към смартфоните, тези проблеми продължават да съществуват и сега“, заявява Дан Найлс, инвестиционен директор на AlphaOne Capital Partners. „Новият изпълнителен директор трябва да е удивително добър, защото трябва да постига резултати много бързо“.

Изявлението на Балмър идва само месец, след като компанията преживя корпоративно разтърсване. Докато Балмър вероятно се е надявал, че натискането да вдигне компанията на крака може да гарантира неговата позиция, активирането на акционерите доказа, че разтърсване не е било достатъчно и мощни инвеститори са поискали смяната на Балмър, твърдят анализатори.

„Най-значимият инвеститор, който е искал Балмър да напусне, вероятно е Гейтс“, казва Найлс. „Единственият начин Стив Балмър да си тръгне, е защото Бил Гейтс е поискал това, по мое мнение. Няма друг начин това се случи“ казва Найлс.

Акциите на Microsoft отчетоха ръст от 7% след новината за напускането на Балмър напускане, добавяйки 24 млрд. долара към пазарната капитализация на дружеството спрямо четвъртък. Така и финансовото състояние на изпълнителния директор Стив Балмър се повиши с близо 790 млн. долара, след като в късния следобед вчера станаха ясни намеренията му. Балмър е на 44-то място сред най-заможните хора на планетата със състояние от около 72,5 млрд. долара.

Въпреки това инвеститорите не трябва да очакват този растеж на борсата да продължи в дългосрочен план, смята Найлс. „В краткосрочен план акцията вероятно ще е с по-висока стойност, но нека не забравяме, че в този бизнес има много въпроси, а има и редица процедури при замяната на главен изпълнителен директор. В този смисъл акцията може и да тръгне надолу", каза Найлс. „Надявам се да се направят мислене „вън от компанията“ и да назначат някой външен. Ако се насочат вътре в компанията, мисля, че ще е много лошо решение". 

Балмър работи в компанията от 11-и юни 1980 г. Той е тридесетият служител на Microsoft и е нейният първи мениджър, когото Бил Гейтс назначава лично. Длъжността изпълнителен директор заема от януари 2000 г., когато наследява поста от самия Гейтс. До 2006 г. движеше предимно финансовите въпроси на компанията. С времето Стив се превръща в култова, но и противоречива фигура в технологичния бранш. Неговият неповторим стил на поведение му доведе както верни почитатели, така и сериозни критици. През последните години дори зачестиха призивите Балмър да се оттегли, но той неколкократно категорично отричаше каквито и да е намерения да напусне концерна.

Вече се спекулира с някои големи имена в бизнеса за негов наследник, сред които бившият президент на подразделението за Windows Стивън Синофски, Скот Форстал, бивш старши вицепрезидент на подразделението IOS на Apple и дори Бил Гейтс. И докато всички те са интересни кандидати, малко вероятно е някой от тях да поеме поста, твърди Каролина Миланези, технологичен анализатор в Gartner.

„Синофски има сходна на Форстал репутация (трудно е да се работи с тях), така че не би имало смисъл за Microsoft да си го върне“, казва Миланези. „Що се отнася до Гейтс, малко вероятно е, че ще се върне да управлява компанията, тъй като той се е насочил вече към други проекти“.

„Би било интересно за индустрията, тъй като Джобс вече не е сред нас. Двамата с Гейтс бяха разглеждани като стълбове в индустрията", казва Миланези. "Ние вече нямаме лидер в индустрията в момента като тях, има много добри лидери, но не и такава големи личности и мъдри хора", отбелязва още тя.