Apple залага на евтин модел на iPhone и нова операционна система (видео)

Експерти очакват новият iPhone5S да бъде посрещнат добре от потребителите.

13.08.2013 | 14:56
Apple залага на евтин модел на iPhone и нова операционна система (видео)

В средата на септември очакваме Apple да представи нова версия на  iPhone5- най-вероятно iPhone 5S, коментира за Bloomberg Television анализаторът Брайън Маршъл. По думите му това ще бъде евтиният модел на смартфона, който може да доведе до увеличение на пазарния дял на компанията.

Другото важно събитие следващия месец според него ще бъде представянето на операционната система за мобилните устройства на компанията iOS7.

„Според нас операционната система и устройствата са малко изостанали. Отдавна не са се променяли. Глътка свеж въздух ще се приеме добре от потребителите и пазарите,“ коментира Маршъл.

Той допълни, че евтиният модел е от голямо значение за маржовете.

„Продажбите на по-старите модели-iPhone4 и iPhone4S, през последните тримесечия са нараснали 100%. Това, което наистина желаят потребителите на iPhone е 5- инчово устройство. Нещо, което да служи  като мост между 4-инчовия модел на телефона и 7-инчовия iPad mini.

Маршъл коментира и материалите, от които се изработват устройствата.

По думите му за по-евтиния модел ще бъдат използвани и по-евтини материали.

„Определено-пластмаса. Това са очакванията и вероятно така ще свалят 15-20 долара от общите производствени разходи. Но е много. Ние смятаме, че iPhone4 е направен за 190 долара. Толкова струват материалите. По отношение на хардуера изчислихме, че евтиният модел, който все пак не сме виждали, може би ще струва 160 долара, което е  с 30 долара по-малко от настоящата цена. Ако приемем, че ще бъде безплатен за крайния потребител, т.е. мобилните оператори ще го субсидират, очакваме маржовете на Apple да останат над средните, или около 40%. Apple държи 36-37% брутни маржове за септемврийското тримесечие и според мен това може да спре залежаването на високи запаси, което да навреди на маржовете. Ако най-евтиният модел - който носи 65% от брутната печалба - се продава над средните за компанията маржове, значи Apple ще бъде добре спрямо маржовете още няколко тримесечия напред“, коментира Маршъл.