Facebook очаква 1 млрд. долара приходи от видео реклама

Бюджетите за телевизионна реклама остават най-високи в сравнение с останалите медии.

12.08.2013 | 09:57
Facebook очаква 1 млрд. долара приходи от видео реклама

Най-голямата социална мрежа в света Facebook работи активно по внедряването на платформа за видео реклама.
Прогнозите са първите клипове да се появят по-късно през годината. През по-голямата част от 2014 видео рекламата ще бъде насочена само към потребителите от САЩ. Европа ще се присъедини към края на следващата година, а Азия – през 2015, става ясно от репортаж на Bloomberg.

Разчети на Morgan Stanley сочат, че видео рекламата би могла да донесе на Facebook приходи до 1 млрд. долара през 2014.

Видео рекламата се развива все по-добре като сегмент и се очаква тази година да генерира приходи 4 млрд. долара за тази година в САЩ. Очакванията са през следващите години те да достигнат дори 8 млрд. долара.

Телевизионната реклама остава лидер сред останалите медии по генериране на приходи.

Предвид факта, че  Facebook е публична компания, е обясним фактът, че търси всички начини за по-добри печалби. Основният й конкурент Twitter също агресивно се насочва към видео рекламата.

„И затова Facebook, заедно с компанията Nielsen, проведе изследване за това каква част от потребителите влизат в социалната мрежа по време на т. нар. „прайм тайм“ в телевизионния ефир. Резултатите показват, че 100 млн. души правят това. Освен това, погледнато в демографски детайли, изследването показва, че повече от една трета от тези потребители гледат телевизия в прайм тайма, едновременно сърфирайки в социалната мрежа.

Това, което към момента не е ясно, е как точно Facebook ще интегрира видео рекламата в новинарския поток. Ако това стане под формата на реклама, която потребителите не могат да прекъснат и трябва да изгледат докрай, ефектът може би ще бъде отрицателен', коментират анализатори от Bloomberg Television.

Специалистите, които изготвят рекламата пък, от своя страна трябва добре да помислят какъв продукт да създадат, за да проработи по най-добрия начин в новата платформа. От ключово значение е да се постигне балансът – колко реклама могат да изтърпят потребителите, преди тя се превърне в досада за тях.