Хр. Ласков: Хората със смартфони трябва да внимават с приложенията, които свалят

„Близо 60 млн. потребители на устройства с Android имат някакъв вирус“, каза той.

09.08.2013 | 21:38
Хр. Ласков: Хората със смартфони трябва да внимават с приложенията, които свалят
 „Потребителите на смартфони трябва да внимават с всяка една информация, която дават за себе си. При изтегляне на приложения винаги има условия, с които хората трябва да се съгласят, за да се възползват от услугата. Огромна част от тях обаче въобще не ги четат, защото са много дълги. Това би довело до проблеми за самите потребители", коментира в ефира на Bulgaria On Air Христо Ласков.
Според него е важно приложенията да бъдат сваляни от "сравнително достоверни източници".

По думите му се оформя двуполюсен модел на опреационните системи за устройствата – единият е Google с Android, а другият е Apple.

„При Google е много по-отворена технологията за сваляне на приложения и това позволява наличието на много вируси“, каза той.

„При продуктите на Apple приложенията трябва да преминат през одобряване, което е от порядъла на 3-4 седмици и след това отиват в App Store, откъдето се свалят от хората“, обясни Ласков. Той посочи обаче експеримент, проведен от американци, които създават приложение за по-голяма продължителност на батерията, но слагат и „троянски кон“, въпреки който приложението е одобрено.

„Необходими са повече технологични новости, защото в момента се въртим само около смартфоните и приложенията към тях“, каза Ласков.