Акциите на Sony се понижиха с 5% на борсата в Токио (видео)

Спадът идва след отхвърленото предложение на милиардера Даниел Льоб компанията да продаде част от бизнеса си на борсата.

06.08.2013 | 11:41
Акциите на Sony се понижиха с 5% на борсата в Токио (видео)

Акциите на Sony загубиха около 5% от стойността си на борсата в Токио, след като бордът на директорите на компанията официално отхвърли предложението на един от акционерите - Даниел Льоб, част от филмовия и музикалния бизнес на технологичния гигант да бъде продаден на борсата.

"Решението на борда беше много важно за инвеститорите, които следяха отблизо случая,“ коментира Зеб Екърт от Bloomberg Television. - “Даниел Льоб е милиардер, собственик на хедж фонд. Той искаше Sony да се раздели с поделението си за филми и музика, които са доста апетитни активи. Да припомним, че според него по този начин компанията можеше да извлече някаква стойност като отдели тези дейности в автономна компания. Бордът на директорите обаче беше категоричен, че това няма да се случи. Те изпратиха писмо на Даниел Льоб, в което се казва, че ръководството има намерение да повиши рентабилността на филмовия и музикалния си бизнес.

Бордът твърди още, че запазването на дял от 100% в този бизнес най-добрия път към тази цел и че Sony Movie и Sony Music  са интегрална част от стратегията на компанията. Акциите на Sony поскъпнаха с над 10% само в деня, след като беше обявено предложението на Даниел Льоб. Това стана през месец май тази година. Оттогава насам те добавиха близо 50 на сто. В днешното си експозе до Токийската фондова борса от Sony казват още, че евентуално публично предлагане на права или акции не съответства на стратегията на компанията, която търси устойчив растеж. Очевидно от Sony смятат, че производството на потребителска електроника върви ръка за ръка с техния филмов и музикален бизнес. А това действително са ценни активи. Sony разполага с огромна библиотека от съдържание, което може да генерира парични средства доста ефективно. Разбира се, Льоб смята, че те могат да правят това по-добре по неговия начин".

Според Екърт, ако милиардерът  направи ново предложение, не е изключена вероятността да получи подкрепа от повече акционери.

„Sony обаче ще отстояват позициите си. Да припомним, че преди няколко месеца изпълнителният директор на компанията заяви, че ще разгледат предложението, ще го обсъдят. По това време нямаше сблъсък на позициите, но изглежда че нещата се променят в движение", допълни още анализаторът.