САЩ разреши вноса на по-стари модели iPhone

Това е първият случай, в който администрацията на Обама отменя решение на Търговската комисия за последните 26 години.

05.08.2013 | 21:50
САЩ разреши вноса на по-стари модели iPhone

Администрацията на американския президент Барак Обама отмени забраната за вноса на някои по-стари модели iPhone в САЩ, предаде Bloomberg. Тя беше наложена от Търговската комисия по-рано тази година, а отмяната й е първият подобен случай за последните 26 години.

Диспутът беше поредният от серията патентни спорове между двата най-големи производители на смартфони в света – Samsung и Apple. Това е битка за надмощие на пазар, който миналата година достигна размер от 294 милиарда долара.

iPhone е много важна част от бизнеса на Apple. През последната година продажбите достигнаха 78 милиарда и 700 милиона долара, което е близо половината от общите приходи на компанията.

По-рано през годината на Apple беше забранено да внася китайските версии на iPhone 4 и iPad 2 3G. Търговският представител на страната Майкъл Фроман обаче, който беше назначен от Oбама да разгледа случая, заяви че забраната е неоснователна.

Това е първият случай, в който администрацията отменя решение на Търговската комисия за последните 26 години. През 1987г. президентът Роналд Рейгън предприе подобна стъпка във връзка с компютърни чипове на Samsung.

Джонатан Феро, Bloomberg, Лондон