Евтим Тренков: Властите не трябва да имат достъп до корпоративна кореспонденция

От съображения за сигурност държавният сектор не би следвало да използва облачни услуги, коментира дилърът от „Елана трейдинг“

13.06.2013 | 19:45
Евтим Тренков: Властите не трябва да имат достъп до корпоративна кореспонденция

Правителствата на различните държави не би трябвало да имат достъп до кореспонденцията на компаниите, коментира в ефира на Bulgaria On Air Евтим Тренков, дилър в „Елана трейдинг“. Той уточни, че големите компании на пазара на облачни услуги са американски и потребителите им са длъжни да се съгласят с изискването, че информацията може да бъде потърсена от властите на САЩ от съображения за сигурност.

„С използването на облачни услуги компаниите пестят от инвестиции в хардуерна инфраструктура. От тях в момента се възползват предимно по-малки фирми. По-големите все още купуват собствени сървъри и правят други инвестиции в тази посока. Обяснението е, че техният бизнес е по-комплексен и загубата на един документ би могъл да блокира работата на цели отдели“, коментира  Тренков.  В този смисъл според него, държавният сектор в никакъв случай не би следвало да разчита на такъв тип услуги.

Бизнесът с облачни услуги има голям потенциал за ръст, коментира дилърът от „Елана Трейдинг“. Прогнозите сочат, че към 2016 пазарът на облачни услуги ще бележи средногодишен ръст между 26 и 34%.

„Работата на компаниите, които ги предлагат, ще е насочена към осигуряване на по-голяма сигурност“, обясни Тренков. Той посочи, че „за момента основните потребители са американски и канадски корпорации. В България предимно частни лица се възползват от облачните услуги, заради по-лесния достъп до документи през различни устройства“.
Според  Тренков въпрос на време е да бъде създадено глобално законодателство в областта на споделянето и достъпа на информация в интернет. „Самият пазар ще наложи това изискване“, категоричен е дилърът от „Елана Трейдинг“.