Глобалното затопляне забавя темповете

Констатацията е на учени от Оксфорд и предизвика недоумение и изненада, тъй като парниковите емисии продължават да се увеличават.

20.05.2013 | 16:49
Глобалното затопляне забавя темповете
Темповете на глобалното затопляне са намалили скоростта, но все проблемът е в ход, съобщава международен екип от експерти, цитиран от Ройтерс. Затоплянето е факт, така че вероятно целта на правителствата то да бъде ограничено до два градуса по Целзий над температурите във времената преди индустриализацията няма да бъде достигната, освен ако не бъдат предприети решителни действия за ограничаването на емисиите парникови газове.

Най-екстремните нива на глобално затопляне, симулирано от настоящите климатични модели в рамките на 50 и 100 години, изглеждат по-малко вероятни. Това е мнението на учени от Университета в Оксфорд. Темпът на глобалното затопляне се е забавил, след като през 80-те и 90-те години на миналия век се наблюдаваше ускоряване, въпреки че най-горещите години са отчетени в периода 1998-2008 г.

Констатациите на учените обаче предизвикват недоумение и изненада, тъй като парниковите емисии продължават да се увеличават, водени от силния индустриален ръст в Китай.

Изследвайки скорошните температури, експертите са стигнали до извода, че удвояването на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата спрямо периода преди индустриализацията, което е възможно да стане факт в средата на века, ще увеличи температурите с между 0,9 и 2 градуса по Целзий. Това е под оценките на ООН от 2007 г. за увеличение между 1 и 3 градуса по Целзий вследствие на удвояването на концентрацията на въглероден диоксид.