Електроцентрала в Лондон преработва изхвърлени в канала мазнини (видео)

Какво се случва с употребеното олио за пържене, след като бъде изхвърлено в канала?

25.04.2013 | 08:24
Електроцентрала в Лондон преработва изхвърлени в канала мазнини (видео)

От заплаха към полезен източник. Употребените и изхвърлени мазнини, които всяка година костват милиони за почистване на канализацията, се оказват отличен източник на възобновяема енергия. Сега излишните мазнини ще бъдат използвани за захранване на електроцентрала в Лондон.

Задавали ли сте си някога въпросът какво се случва с употребеното олио за пържене и другите видове мазнини, след като попаднат в канализацията? Резултатът е под улиците на Лондон. Вместо обаче да се бори със запушени канали, управата на града е решила проблема като  всички остатъци от мазнините за готвене ще се събират и така ще осигуряват солидно количество гориво. Това би облекчило до голяма степен и компаниите, които всяка година буквално изливат милиони лири за отпушване на задръстената канализация. Освен това улеснява и работата на водопроводчиците.

Излишната енергия от използваните възобновяеми източници ще бъде пускана за употреба в жилищата на хората. Електроцентралата ще започне да функционира от 1 април 2015 година. Проектът се очаква да бъде последван и от други градове, които страдат от проблема с натрупване на мазнини в канализациите

Вижте подробностите във видео файла.