Лунно затъмнение ще гледаме тази нощ

Спектакълът започва около 22:54 българско време и ще продължи 27 минути.

25.04.2013 | 07:43
Лунно затъмнение ще гледаме тази нощ

Жителите на Европа и Северна Африка ще имат привилегията да наблюдават кратко, но зрелищно частично лунно затъмнение тази нощ. То ще е най-лекото от 55 години насам.

Лунните затъмнения се случват, когато Слънцето, Земята и Луната се наредят в една линия и земната сянка пада върху естествения спътник на планетата ни. При частичните затъмнения обаче Луната не изчезва от поглед, сянката само "отхапва" част от видимата й повърхност.

Тази нощ Луната съвсем леко ще закачи плътната земна сянка, наричана от астрономите умбра. Лунният диск ще изглежда леко нащърбен в единия край, но почти цялата му северна част ще ни се стори леко помрачена.

Това ще е второто най-кратко преминаване на Луната през земната умбра за последния век - общо цялото събитие ще продължи 27 минути, започвайки в 22:54 българско време и достигайки най-силна затъмненост в 23:07.

При ясно небе затъмнението ще се наблюдава дори с просто око. Алтернативно можете да го проследите пряко на сайта на астрономическата служба SLOOH, която ще го заснеме с телескопа си на Канарските острови.

Лунните затъмнения са чести явления - случват се между 2 и 4 пъти годишно. Толкова леки като предстоящото обаче се наблюдават значително по-рядко. Последното от този тип бе през 1958, три години преди полета на Гагарин. Следващото ще е чак през 2034.