Германия глоби Google със 140 хиляди евро за незаконно събиране на данни

Генерирани са списъци с чат протоколи, пароли, имейл акаунти и снимки, според регулатора в Хамбург.

22.04.2013 | 18:04
Германия глоби Google със 140 хиляди евро за незаконно събиране на данни

Компанията Google беше глобена със 140 хиляди евро от германските власти заради незаконно събиране на лични данни за WiFi мрежите с автомобилите на услугата “Street View”.

Между 2008 и 2010 от Google са събрали информация чрез сканиране на наличните безжични мрежи. Те са генерирали списъци с чат протоколи, пароли, имейл акаунти и снимки, каза Йоханес Каспар от информационния регулатор в Хамбург.

Глобата, която е близо до максималната от 150 хиляди евро, е крайно недостатъчна за Google и подобни големи корпорации, които злоупотребяват с данните, смята Каспар. Сумата представлява едва 0.002% от нетната печалба на компанията за 2012 (10.700 милиарда долара).

Отговорът на Google е, че компанията не събира вече никаква информация. Създателите на проекта никога не са искали данните и дори не са ги преглеждали, обяви Питър Флайчер, адвокат на компанията.

През 2010 немският регулатор е установил незаконното събиране на лични данни от американската компания, която от своя страна е признала за действията си. След това е уточнила, че това работата по данните не е само в Германия, а в цял свят, с което породиха недоволство от Вашингтон до Хонконг.

За Google това не е първата глоба. През 2011 Франция наложи санкция от 100 хиляди евро по същата причина - събирането на данни от и за безжичните мрежи чрез автомобилите на Street View.