Мобилно приложение предпазва от секс с братовчеди

Исландци създадоха програма, която ви предупреждава, ако неволно флиртувате с далечен роднина.

18.04.2013 | 13:34
Мобилно приложение предпазва от секс с братовчеди

Исландски студенти безапелационно завоюваха приза за най-абсурдно мобилно приложение, създавайки програма, която те предупреждава, ако си на път неволно да си легнеш с далечен братовчед.

В Исландия, с нейното едва 300-хилядно население и вековна изолация от оставалия свят, е твърде често явление непознатата девойка в бара да се окаже всъщност твоя трета братовчедка. Заради твърде честите смесвания на роднински гени исландците държат едно от първите места по ракови и генетични заболявания.

Приложението използва данните от Íslendingabók – национален регистър на жителите на Исландия и родословните им дървета, простиращи се чак до Средновековието. Създателите Арнар Адалстейнсон, Александър Хелгасон и Хакон Бьорнсон са студенти последна година в Исландския университет.

Може би в резултат на горчив личен опит, на младежите им хрумнало да добавят функция, която да улесни любовния живот на техните сънародници. ÍslendigaApp позволява при докосване телефоните на двама души да обменят информация и да издават предупредителен сигнал, ако притежателите им имат роднинска връзка.

Засега приложението е достъпно само за Android и е свалено 3 651 пъти, но съвсем скоро се очаква и версия за iPhone.

Въпреки че звучи като първоаприлска шега, програмата има рейтинг 4.5 (от 5 възможни) в онлайн магазина Google Play. В коментарите един потребител е упрекнал авторите, че не са я създали по-рано. „Ако го имаше миналата година, вероятно нямаше да завърша вкъщи с братовчедка си”, с огорчение е написал той.