Русия дава 50 милиарда долара за космически програми

Днес отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката.

12.04.2013 | 13:24
Русия дава 50 милиарда долара за космически програми

Руското правителство ще инвестира 50 милиарда долара (1.6 трилиона рубли) в космически програми до 2020. Това обяви президентът Владимир Путин по време на посещението си в новия космодрум Восточний в Амурската област, където се строят нови площадки.

Той изрази надежда, че бъдещият научен комплекс ще се използва, освен от руски експерти, от американски, европейски и други по националност специалисти.

Първата експлоатация на новото съоръжение е насрочена за 2015. От 2018 ще започне пускането на пилотирани самолети, а след 2020 е възможно да бъдат изстрелвани свръхтежки ракети към Луната или Марс.

Космосът е сфера от съвместната дейност на САЩ и Русия, в която дава възможност да забравим всички трудности в международните отношения, да градим контакти в най-перспективната високотехнологична сфера, докато мислим за бъдещето на човечеството, каза Путин.

Целта на бившата съветска страна е да „ликвидира видимото си изоставане в Космоса от водещите космически държави”, смята президентът.

Днес се навършват 52 години, откакто Юрий Гагарин става първият човек, който е летял в Космоса, като прави една пълна обиколка на Земята за 108 минути със своя Восток1. В чест на събитието днес се отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката.