fallback

Дигиталната валута се сгромоляса

Нашумялата "бит-монета" достигна 266 долара, преди да падне до 105.

11.04.2013 | 08:03

Първата изцяло дигитална валута - т.нар. бит-монета - постигна нов връх в сряда и няколко часа след това се сгромоляса. Електронната парична единица удари 266 долара в ранните часове на деня, но после отчете най-големия си срив до 106 долара. След това бит-монетата възстанови част от стойността си до около 130 долара. Резките колебания обаче едва ли ще отблъснат спекулантите, които само за два месеца увеличиха стойността на електронните пари над шест пъти. В края на януари бит-монетата струваше 20 долара.

Някои анализатори дори вече сравняват интереса към нея с прочутия балон на холандските лалета през ХVІІ век, в разгара на който една луковица е струвала понякога повече от къща. Защитниците на бит-монетата обаче твърдят, че изобщо не става дума за балон, и напомнят за предишни колебания, от които електронната валута се възстанови спокойно. През август 2011 цената й бе паднала дори до 7 долара парчето.

Създадена от мистериозен японски програмист преди четири години, доскоро бит-монетата се ползваше или от убедени либертарианци като протестен жест срещу централните банки, или за прикриване на парични операции в интернет, примерно в държавите, където електронният хазарт е забранен.

В момента в обращение са около 11 милиона бит-монети, 25 нови се създават на всеки 10 минути. Можете да си ги купите от различни електронни борси като Mt.Gox, предлагат се и в България.

fallback
Още от Техно
fallback