Българчетата, спечелили конкурса на NASA, нямат пари да идат до САЩ

16-те ученици от Варна се нуждаят от около 61 000 лева, за да присъстват на конференцията в Сан Диего.

10.04.2013 | 15:49
Българчетата, спечелили конкурса на NASA, нямат пари да идат до САЩ

Шестнайсетте варненски ученици, които спечелиха конкурсa NASA Space Settlement Contest, може и да не присъстват на конференцията на аерокосмическата агенция в Сан Диего, защото няма кой да финансира пътуването им.

Конкурсът за космически колонии се провежда от 1994, а тази година за пръв път българчета го спечелиха в две категории – за 10 и 11 клас. Учениците са посещавали курсове към Варненската обсерватория и по националната програма на МОМН „ Успех”, след което са изработили два проекта за космически градове върху или в близост до астероиди.

Младите ни таланти са поканени на конференция между 23 и 27 май в Сан Диего, Калифорния, където да представят себе си и проектите си - Space City "Antigone" и Dodona. За пътуването на 16-те деца са необходими около 61 хиляди лева, обясни пред Bulgaria On Air Силвия Захариева, преподавател в Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" в града. За момента са осигурени (чрез дарение от фондация) единствено парите за таксата за участие - по 55 долара на дете. За пътя на всеки от учениците са нужни още по около 3800 лева, като цените на самолетните билети растат с всеки изминал ден, казва Захариева.

Учителите са потърсили съдействие от образователното министерство, което се ангажира да покрие малка част от сумата. До момента не е установено каква ще е тя. Bulgaria On Air отправи запитване до ведомството, но два дни по-късно все още нямаме отговор.