Япония извлича редки метали за 1 млрд. долара от рециклиране на тостери

Нова система ще може да преработва над 100 вида битова техника.

02.04.2013 | 11:50
Япония извлича редки метали за 1 млрд. долара от рециклиране на тостери

В Япония днес влиза в действие общонационална система за събиране и преработка на ненужни мобилни телефони, стари фотоапарати, микровълнови фурни и друга техника, от която могат да бъдат извлечени редки метали на стойност почти 1 милиард долара.

Организирането на събирането на ненужните уреди от населението е поръчано на местните власти. Финансира се от правителството.

Системата ще може да преработва над 100 вида битова техника. Освен стари мобилни телефони, дистанционни за телевизори и цифрови камери, ще бъдат събирани стари прахосмукачки, тостери и други. С тази дейност са натоварени специализирани компании, които са получили лиценз.

По оценка на специалисти, жителите на Япония всяка година престават да ползват битова техника с обща маса 650 хиляди тона. При нейната преработка могат да се извлекат ценни метали, които отново да влязат в употреба в икономиката на страната.

Главен проблем пред рециклирането на старата техника се явява липсата на опит от страна на местните власти в организирането на тази дейност, както и недостигът на необходимите сътрудници. Засега в системата са се включили едва 34% от японските общини.