Ученик сключи сделка за милиони с Yahoo

Ник Д‘Алосио продаде на компанията изработено от него мобилно приложение.

26.03.2013 | 12:58
Ученик сключи сделка за милиони с Yahoo

17-годишният британецът Ник Д‘Алосио сключи многомилионна сделка с технологичния гигант Yahoo. Той продаде на компанията разработеното от него мобилно приложение Summly.

Младежът каза, че идеята за програмата, която позволява на потребителите да сгъстяват информационно съдържание и така по-бързо да го преглеждат на екрана на телефона си,му хрумнала, докато учел за изпити.

Въпреки че от Yahoo не разкриха официално стойността на сделката, британските медии съобщиха, че става въпрос за поне няколко милиона долара.

 „Никога не съм си представял, че ще съм в такава позиция толкова внезапно“, написа по-късно в своя уеб сайт Д‘Алосио.

Сделката, която беше обявена в понеделник, е петата от този тип за Yahoo за последните пет месеца. Всички те са част от усилията на новия изпълнителен директор на компанията Мариса Мейър да привлече повече инженери, специализирали се в създаване на услуги за смартфони и таблети. Тя смята, че това е все по-значима технологична област, която фирмата е пренебрегвала досега.

Д‘Алонсио ще започне работа в лондонския офис на Yahoo, за да може да довърши образованието си, докато други двама души от екипа, поддържащ Summly, щебъдат назначени в централата в Калифорния.

Самият Д‘Алонсио е по-млад от компанията, която беше регистрирана през 1995.