7 неща, които не знаем за Twitter

По повод седмия рожден ден на микроблога отбелязваме рекордите и любопитните факти около създаването му.

19.03.2013 | 11:27
7 неща, които не знаем за Twitter

Социалната мрежа Twitter, която вече има над 200 млн. потребители, навършва седем години в четвъртък ( 21 март) . Ето седем неща, които може би не сте знаели за нея.

Създаден е от отчаяние. През 2006, компанията Odeo, която помага на хората да качват и обработват аудио файлове, не отчела никакъв ръст и инвеститорите заплашили да се оттеглят, ако не бъде измислена нова услуга. Една от идеите, родени в този кризисен момент , всъщност е в основата на Twitter.

Измислен е на детска площадка. Един от основателите – Дом Сагола казва, че тимът им се е събрал на върха на пързалка в малкия квартал Саут Парк в Сан Франциско. Тогава на един от тях-Джак Дорси, му  хрумнала „идея, която е толкова проста, че дори не трябва да мислиш за нея - просто пишеш“. Днес тази идея е в основата на мултимилиардната компания.

Първият „туит“ на всички потребители е бил автоматичен. Когато Twitter започва дейността си ,първото съобщение на всеки е било автоматично и гласяло  "Just setting up my twttr" (В момента настройвам профила си).  Джак Дорси изпраща своето първо послание в социалната мрежа на 21 март 2006. Досега то е препратено (ретуитнато)  от други потребители над 8 900 пъти.

Рекордите. Най-много последователи в мрежата има Джъстин Бийбър. Неговите съобщения се следят от 36 млн. души. Hootsuite, компания за социален и медиа мениджмънт пък следи над 1.1 млн. профила, най-много от всички останали. Честта да има най-много публикувани туитове се пада на @Yougakduan_00 – момиче от Япония, което постигнало умопомрачителните 36 402 262 броя - преди компанията да блокира профила й. Най-следената компания е YouTube с 25 млн. последователи.

Знаменити потребители. Броят на профилите със „синя значка“, обозначаваща, че се ползват лично от някоя известна личност,  е 47 815. Странно, но този на изпълнителния директор на Twitter  Дик Костело(@dickc) не е сред тях. 

Птичката. Официално името на запазения знак на Twitter е Лари. Пернатото е кръстено на легендарния играч на баскетболния отбор Boston Celtics Лари Бърд (Bird – птица ). Това вероятно е свързано с един от основателите на микроблога – Биз Стоун, който е отраснал в Масачузетс.

Помощ от приятел. Възможностите за ретуит, отговори, хаштаг (дума, пред която е поставен знака #), както и мобилните приложения всъщност не са идеи на създателите на Twitter, a на ползващите го. Компанията просто ги е харесала и подкрепила. За съжаление на услужливите потребители, те не са получили нито стотинка от фирмата ,оценявана на 10 млрд. долара.