Oрбитата на Земята ще е задръстена с космически боклук до 20 години

Заради отпадъците всяка година европейските спътникови оператори губят по около 140 милиона евро.

12.03.2013 | 13:49
Oрбитата на Земята ще е задръстена с космически боклук до 20 години

В близките 20 години орбитата на Земята ще е напълно задръстена с боклук, ако международната общност не предприеме мерки, заяви днес на кръгла маса в Съвета на Федерацията на Русия ръководителят на "Роскосмос" Владимир Поповкин, цитиран от РИА „Новости".

„Уникалният ресурс на геостационарната орбита, където са разположени голяма част от космическите апарати, включително системите за предупреждение при ракетно нападение, както и спътниците за свръзка, може да бъде задръстен от космически боклук в близките двайсетина години”, обяснява Поповкин.

Според него натрупаните отпадъци в момента са толкова много, че дори да се прекрати разполагане на спътници, разрушаването на космическите апарати ще продължи. Именно затова трябва да се създаде международно общество, което ще се занимава с проблема.

Към момента в земната орбита се намират около 600 000 обекта, които се считат за космически боклук. Те са с размери над 1 см, но при сблъсък някой спътник може да се повреди. Съществуват и други 16 000 обекта, които са големи над 10 см и е възможно да унищожат космически апарат.

Орбитите на наземно-контролираните спътници често се налага да се коригират, за да се избягват подобни сблъсъци, което намалява живота на апаратите. Заради космически боклук всяка година европейските спътникови оператори губят по около 140 милиона евро.